Projekat "EkoPatrola"

BLOG

Ekologija (Ecology) i okoliš (Environment)

Ekologija i okoliš nemaju isto značenje, kako se to trenutno u praksi sve više koristi. Radi lakšeg razumjevanja razlike između njih u nastavku su definicije ovih pojmova:

Ekologija (Ecology)

Ekologija je grana nauke koja proučava distribuciju i učestalost živih organizama, te interakciju između organizama i njihovog okoliša.

Okoliš (Environment)

Okoliš predstavlja komponente zemlje koje uključuju:
1. zrak, zemljište i vodu.
2. slojeve atmosfere
3. organsku i anorgansku materiju i žive organizme
4. sistem interakcije koji uključuje predhodne komponente, te socioekonomske, zdravstvene, kulturne i druge stavke.
img

Naše šume

05. novembar 2023Komentar

Zaštita šuma je jako bitna za opstanak života - evo kako i ti možeš pomoći!

ŠUMA = ZELENA FABRIKA

Tu nastaje kisik, bez kojeg nema života na planeti Zemlji.

Osim toga, šume nam pružaju biološku raznolikost biljaka i životinja, pročišćavaju vode i sprječava eroziju tla.

Ekipa “Pizzly” je za ekološki osvještene đake, ali i za one koje će tek postati ekološki osvješteni i pridužiti se našoj Eko Patroli, spremila savjete za održavanje šuma čistim:

 • Birajte ekološki prihvatljive proizvode (hrana, piće, odjeća, papir, kese, flaše.. )
 • KORISTITE STAKLENE BOCE, NEBOJENU CELULOZU-TOALETNI PAPIR, RAZGRADIVE EKO VREĆICE ZA SMEĆE, ODJEĆA KOJA IMA EKO CERTIFIKATE

 • Ne kupujte proizvode koji Vam nisu potrebni
 • GOMILANJE NEPOTREBNIH STVARI, NAROČITO AKO SE RADI O TEŠKO RAZGRADIVIM MATERIJALIMA POPUT PLASTIKE, OTEŽAVA SMANJENJE VELIKE KOLIČINE OTPADA KOJA UGROŽAVA ZDRAVLJE SVIMA NAMA. DA BI OVO IZBJEGLI, SAVJETUJE SE DA AKO NAM NEKI PREDMET NIJE NEOPHODAN, TREBAMO IZBJEĆI DA GA KUPIMO.

 • Zasadite drvo
 • PRIDRUŽITE SE VOLONTERSKOJ AKCIJI SAĐENJA DRVEĆA PO NAŠIM PLANINAMA I POSADITE SVOJE DRVO!

 • Ne ostavljajte otpad u prirodi
 • PRIRODU TREBAMO OSTAVITI ONAKO KAKO SMO JE ZATEKLI. ZA SOBOM NE BI TREBALI OSTAVLJATI NIKAKAV OTPAD.

 • Štedite papir
 • DANAS JE VELIKA VEĆINA INFORMACIJA I KOMUNIKACIJE DOSTUPNA ONLINE. PRINTANJE NEPOTREBNOG PAPIRA ZNAČI MANJE DRVEĆA U ŠUMAMA.

 • Reciklirajte
 • RECIKLAŽA JE PROCES U KOJEM SE VEĆ ISKORIŠTENI PREDMETI RAZLIČITIH MATERIJALA (PLASTIKA, METAL, STAKLO) MOGU PONOVNO KORISTITI, TAKO ŠTO ĆETE ODLAGATI SVAKI MATERIJAL U ZA TO PREDVIĐENE KONTEJNERE.

 • Učestvuje u akcijama čišćenja otpada
 • KAD SE MALE RUKE SLOŽE, SVE SE MOŽE! PRIDRUŽITE SE AKCIJAMA ČIŠĆENJA OTPADA U VAŠIM LOKALNIM ZAJEDNICAMA I SPASITE PRIRODU OD NEOSVJEŠTENIH SUGRAĐANA!

 • Podijelite ovo sa svojim drugarima i učestvujte na taj način u očuvanju šuma!
 • ZAJEDNO SA SVOJIM DRUGARIMA MOŽEŠ POČETI ISTRAŽIVATI I PRIMJENJIVATI POSTUPKE ZAŠTITE OKOLIŠA.

Ako imaš nekih pitanja ili prijedloga za nas, javi se na KONTAKT informacije i postani vjerni član EKO PATROLE

img

Pizzly?

01. martKomentar

Znate li što je pizzly? To je mješanac polarnog medvjeda i grizlija

Njegovo je okruženje zbog klimatskih promjena znatno ugroženo, sve teže dolazi do hrane, zbog čega se teško i razmnožava. I zato slijedi svoj prirodni instinkt, a to je pronalazak najbližeg srodnogpartnera – grizlija. To je “nova” vrsta medvjeda koja je primjećena, nastala miješanjem dvije vrsta medvjeda. Prvi put je viđen na arktičkom ledu, da, viđen je, po prvi put, smeđi medvjed na arktičkom ledu.

Zbog promjena uslova životne sredine na arktiku, došlo je do njihovog miješanja. Novi klimatski uslovi “izrodili” su vrstu “Pizzly”, koja je znatno otpornija na klimatske promjene kojima svi svjedočimo.Topljenje leda je izazvalo pomanjkanje tuljana i morskih životinja koje on može loviti, zbog čega se polarni medvjed počeo seliti na kopno. Zanimljivo je to da, polarni medvjed je prilagođen na “meku” hranu, dok su smeđi medvjedi na “tvrđu” hranu. Grizli više voli niže temperature, a smeđi medvjed je prilagođen višim temperaturama. Ledeni dijelovi zemlje se sve više tope, klima se mijenja i nakon svih izmjena, medvjedi na našli način da se izbore sa tim promjenama, a najbolji pokazatelj njihove otpornosti jeste naš medo Pizzly.

imgPogledajte video

Naša dužnost u očuvanju SJEVERNOG I JUŽNOG POLA

23. august 2023Komentar

Naša dužnost jeste:
Da širimo svijest o topljenju leda na polovima planete Zemlje!!!
Da pričamo iskrene i provjerene činjenice!!
Da ne širimo dezinformacije!!!
Da uradimo svaki dan svoj dio koji će smanjiti emisiju štetnih gasova i globalno zagrijavanje. Na ostale dijelove uticati ne možemo i ne trebamo se brinuti za procese na koje ne možemo uticati!!!!

img

Dječija predstava decembar 2023

24. august 2023Komentar

U okviru aktivnosti projekta „EKO PATROLA - 2023” u skladu sa razvojnim ciljevima Općine Centar Sarajevo bit će izvedena predstava za djecu pod nazivom „Medo i miš za čisti okoliš“. Predstva će biti izvedena u prostorijama Društvenog centra Općine Centar 05.,06., 08., 12. i 13 decembar 2023. godine od 17 do 19:30 sati. Autor koncepta ove edukativne predstave je Admir Đulančić. Predstava je, između ostalog, posvećena svakodnevnim ekološkim problemima na Zemlji, čistoći, zdravlju, ispravnom načinu života, čuvanju običaja i tradicije, te potrebi za učenjem i poštenim radom..

img

Eko Patrola 2023 u Općini Centar

25. august 2023Komentar

Model usvajanja edukativnog sadržaja koji je kroz prezentacije i predstavu prilagođen uzrastima mališana od šest do 10 godina i djeci od 10 do 14 godina je dio projekta koje Udruženje „Pizzly“ realizuje zahvaljujući Opštini Centar. Predviđene su edukativne prezentacije od strane edukatora i profesora i edukativne predstave zahvaljujući scenaristima, redateljima, producentima i glumcima u saradnji sa Udruženjem „Pizzly“. Učenici koji su posvećeni ekološkim sekcijama će sa nama, nakon projekta, podijeliti svoja iskustva, sugestije, ideje i naravno, novousvojeno znanje, a njihova uključenost u naše interaktivne, edukativne sadržaje će nama najaviti uspješan kraj projekta. Kraj jednog projekta, ali početak zdravijeg života naših mališana.

img

Recikliranje

01. aprilKomentar

Na Verified Facts android aplikaciji se može pronaći činjenica:
Recikliranje papira može spasiti hiljade drveća. Jedan papir se može reciklirati pet do sedam puta.

img

Čista šuma i rijeka

03. majKomentar

Pogledajte jedan crtani crtić ! I dobro zapamtite sve iz njega , jer u njemu je priča šta se sve može dogoditi ako neko baca smeće po šumi, evo, pogledajte …. Kliknite na fotografiju i pogledajte kratki crtani film

Globalno zagrijavanje

26. august 2023Komentar

Globalno zagrijavanje je veliki problem u svijetu u kojem svi mi živimo. Zbog topljenja leda na polovima Zemlje dolazi do toga da polarni medvjedi i druge polarne životinje, napuštaju svoje staništa , odlaze u krajeve u kojima ne mogu živjeti i umiru. Kada bi spriječili procese globalnog zagrijavanja , onda bi pomogli polarnim životinjama da ne umiru.
Zemlja je poznata kao jedina Planeta na kojoj žive ljudi. Voda je izvor života ljudi.
Voda može biti u 3 agregatna stanja : gas, led (čvrsto stanje), tekućina, a ovo život je jedino moguć na planeti Zemlji.
Na planeti Zemlji se nalaze dva pola, odnosno dvije tačke - Severni i Južni pol. Na Sjevernom i Južnom polu naše planete nalaze se ogromni ledeni pokrivači . Led se počeo topiti, a voda upija sunčevu toplotu. Ova dva procesa izazivaju povećanje temperature naše planete. Ledena kapa je debeli sloj snijega i leda koji nastaje kada snijeg pada, topi se i ponovo pada. Novi snijeg pada na vrhu, a snijeg ispod postaje još gušći i na kraju se formira ogromna masa čvrstog leda poznata kao glečer. Nemojte misliti da se proces topljenja leda nije dešavao i prije perioda globalnog zagrijavanja, ali sada… Ovaj proces se tako često dešava da je promijenio ledene polove i prestao biti sigurni dom za polarne životinje kao što su to polarni medvjed, morž, foka, koala, carski pingvin, arktička lisica, kit beluga i mnoge druge. Nažalost, polarni medvjedi gube svoja staništa u glečerskim dijelovima, a mnogi se utapaju zbog velikih poplavnih voda. Na kraju, ledene dijelovi koji se otapaju mogli bi dovesti do izumiranja mnogih vrsta morskih i kopnenih sisara. U vrijeme kada se mnoge druge životinjske vrste na Zemlji već suočavaju s izumiranjem, važno je očuvati stanište bilo koje životinje gdje god je to moguće.